Göğüs Hastalıkları

Klinik Hakkında

Göğüs Hastalıkları Tıbbi Birimi Nedir ?

Vücudun sağlıklı olabilmesi için vücudu oluşturan hücrelerin enerji üretmesi gerekir. Hücreler, vücuda alınan besin maddelerinin oksijenle metabolize olması yoluyla enerji elde eder. Oksijen ise vücudun solunum sistemi sayesinde alınan havadan ayrıştırılarak kana ulaştırılır ve ardından dokulara aktarılır. Bu bakımdan solunum sistemi vücut için hayati öneme sahiptir.

Vücudumuzun solunum sistemi temel olarak solunan havanın vücut içinde takip ettiği doku ve organları kapsar. Burun ve ağız, geniz, gırtlak, soluk borusu, bronşlar ve akciğerler solunum sistemini oluşturur. Solunum sistemini meydana getiren ve çevre ile iç içe olan bu dokularda hastalık gelişimi sık görülür. Bu hastalıkların uygun şekilde tanı ve tedavisinin sağlanması için farklı tıp disiplinleri birlikte çalışır.

Solunum sisteminin burun ve ağız yoluyla alınan havayı akciğerlere iletmekle görevli gırtlak dokusuna kadar olan bölgesine ait hastalıkları ilgili branş değerlendirirken nefes borusu, bronşlar ve akciğerlerden oluşan kısmına ait rahatsızlıklar genel olarak Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından değerlendirilir. Bunun yanında Göğüs Hastalıkları Birimi akciğerlerin çalışma fizyolojisi ile yakın ilişkiye sahip olan kalp, solunum kasları, diyafram, göğüs kafesini oluşturan kas-iskelet sistemi dokuları ile bu bölgeye ait sinir sistemi dokularını da ilgilendiği alana dahil eder.

Göğüs Hastalıkları Birimi, tıbbi disiplinler içinde ayrı bir ana bilim dalıdır, tıp fakültesinden mezun olduktan sonra 4 yıllık eğitim alan uzman hekimler tarafından yürütülür.

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Göğüs Hastalıkları Birimi genel olarak aşağıdaki sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavisinde hizmet verir:

·    Bronşit, bronşiolit, trakeit, pnömoni (zatürre) gibi alt solunum yolu ve akciğer enfeksiyonları

·    Astım ve alerjik hastalıklar

·    Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH)

·    COVID-19 ve bağlı hastalıklar

·    Tüberküloz (Verem Hastalığı)

·    Akciğer kanseri ve akciğerin iyi huylu tümörleri, akciğer nodülleri

·    Pulmoner tromboemboli

·    Pulmoner Hipertansiyon

·    Silikozis, asbestozis gibi mesleki akciğer hastalıkları

·    İnterstisyel akciğer hastalıkları

·    Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS)

·    Plevral efüzyon, plörit gibi plevra (akciğer zarı) hastalıkları

 

26 Haziran 2024