Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon (FTR) Salonu
22 Ağustos 2023

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon, Fiziksel tıp ve rehabilitasyon (eskiden  fizik tedavi ve rehabilitasyon; kısaltılmış olarak FTR), temelde kas-iskelet sistemi hastalıklarının tanısı, konservatif (cerrahi dışı) tedavisi ve rehabilitasyonunu konu edinen bir tıbbi uzmanlık dalıdır.Başlıca hareket sistemini ilgilendiren hastalıkların, vücudun dışından uygulanan ancak eklem ve yumuşak dokuları etkileyebilen aletlerle tedavi etme yöntemi olarak tanımlanan fizik tedavinin kelime anlamı; onarmak, yeniden işe yarar hale getirmektir.

Amacı ise kişinin herhangi bir hastalık veya kaza sonucunda günlük yaşamını sürdürmesi için gerekli olan vücut fonksiyonlarının kaybolması veya azalması halinde; hastayı fizik tedavi, egzersiz, eğitim ve diğer tedavi tekniklerini kullanarak, mümkün olan en fonksiyonel düzeye getirmektir. Başta ağrıyı azaltmak ve eklemleri koruyarak fonksiyonları arttırmak hedeflenir. Dozu ve süresi ayarlanarak gereken herkese, her yaşta uygulanabilir

Fizik Tedavide çeşitli metotları beraberce 1-1,5 saat süren seanslar halinde uygulanır. Ortalama seans 15-20 arası. Rehabilitsyonda ise çok daha uzun bazen yıllar alan bir süreçtir.

FTR Ünitemiz 1 uzman hekim, 1 fizyoterapist ve 5 hemşireden oluşan sağlık personeli ile hizmet vermektedir. Hastanemiz fizik tedavi servisinde yatarak veya ayaktan tedaviye girmek mümkündür. Günlük ortalama 45 hasta kapasitesi olan ünitemizde artroz, diskopati, nevralji, nöropati, fraktür sekeli vb. tanıları ile gelen hastalar tedavi edilmektedir.

Ünitemizde kombine elektroterapi cihazları, yüzeyel ve derin ısıtıcılar, traksiyon, wirpool, paralel bar, el rehabilitasyon seti mevcuttur. Ünitemiz çalışanları hasta memnuiyeti odaklı olarak büyük bir özveriyle görevlerini yapmaktadır.

EMG (ELEKTROMYOGRAFİ- SİNİR ÖLÇÜM TESTİ)

EMG, vücudumuzdaki kasların, sinirlerin ve sinir köklerin elektriksel yöntemle izlenmesidir. Çevresel sinirleri etkileyen hastalıkların tanısını koymak, tanıyı doğrulamak, çevresel sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarının şiddetini belirlemek ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek için başvurulan bir inceleme yöntemidir. EMG incelemesi genellikle yarım saat ile 1 saat  arasında sürer. Doktor duruma göre tetkiki uzatabilir ve ek incelemeler yapabilir. Hastanemizde EMG hizmeti verilmektedir.

DOKTORLARIMIZ

Uzm. Dr. Serkan Burak YÜZÜGÜLDÜ